De vakantie van de bierfeesten... met Martin & Martin wederom in de trein richting Zuid-Duitsland. De eerste stop was een korte om de lange rit naar het zuiden te onderbreken: Ochsenfurt, zomaar een stadje aan de Main met een leuk, historisch centrum.
De volgende dag verder met de ICE richting München, de intercity naar Prien en de bus naar Reit im Winkl, waar ik o.a. al in 1990 was. Het eerste feestje was de Kössener Freinacht in het Oostenrijkse buurdorp.
Vervolgens voor een paar dagen terug naar München, waar we overnachtten in het Hotel zur Blauen Bock, we het Olympiastadion nog eens opzochten en onze voormalig voetbalgenoot Arne troffen op het Dachauer Volksfest.
Vanaf München de trein naar Landshut, een middagje aldaar rondkijken en diezelfde dag nog met een heel oud boemeltreintje naar het volgende station: Straubing.
In Straubing vindt jaarlijks het grootste bierfeest van Bayern ná het Oktoberfest plaats: het Gäubodenfest. Een enorm feestterrein met veel kermis en een aantal enorme biertenten: op dat moment een soort paradijs....
Straubing heeft verder natuurlijk een mooi centrum met een echt fraai centraal plein: de Theresienplatz met de kenmerkende Stadtturm. En daarnaast nog een heel aardig uitgaansleven met disco's e.d. Wat wil een mens van 24 nog meer? Oh ja, voetbal... we bezochten ook nog een potje van de plaatselijke TSV.
Daarna op naar het laatste feestje: het Freischießen in Kronach, veel meer noordelijk in Bayern. Kronach heeft vergelijkbaar met Kulmbach en Coburg een mooie historische vesting boven de stad en verder best een aardige, kleine binnenstad.
Vanuit Kronach bewust nog een uitstapje gemaakt naar het eerstvolgende dorp in Thüringen: Probstzella. Dit ligt net één station verder dan Ludwigsstadt, waar ik in 1990 was. Aldaar werd duidelijk hoezeer de DDR verwaarloosd was qua woningen, winkels, straten e.d. De magie van het ijzeren gordijn was echter verdwenen. 
Na Kronach zat deze bierrijke vakantie erop en ging het weer huiswaarts naar Hengelo.