De trip naar Bayern beviel goed, dus ging het in 1991 weer die kant op. Martin wilde wel mee en met de trein vertrokken we richting Kulmbach. Voor het vertier in de avond hadden we een aantal locaties uitgezocht waar iets van een (volks)feest was. In Kulmbach was Altstadtfest, dus we konden gelijk starten... Kulmbach was een soort van Bier-Mekka, het had in die jaren vier brouwerijen (EKU, Reichelbräu, Mönchshof en Sandlerbräu). Nu is het allemaal gefuseerd tot één concern. De volgende dag met de trein naar die andere Bierstad: Bamberg dat ook nog een prachtig centrum heeft. Leuk was de lunch bij Schlenkerla (bekend van het Rauchbier): je kon zelf je eten halen bij de bakker of slager en zo haalden we dus een Leberkäse. In het café kregen we bord en bestek en konden we het opeten. Later op de middag zaten we ook nog in de prachtige Biergarten van Greifenklau. De volgende dag het volgende feestje: het Gregoriusfest, een kinderoptocht met aansluitend bier voor de volwassenen :-). Op het grote plein werd de feesttent al opgebouwd voor de Kulmbacher Bierwoche achter in de maand. Hier was ik in 1988 al eens geweest.

De volgende plaats zat vorig jaar ook al in het schema: Warmensteinach. Gezien de leuke contacten van het jaar ervoor op herhaling in dat dorp. Peter, van de plaatselijke busfirma, had ik vorig jaar leren kennen en hij nam ons mee op stap. De eerste avond naar Bischofsgrün. Onderweg waren we nog getuige van een gevecht tussen twee grote mannetjesherten midden op straat, indrukwekkend! Later in de week naar het schuttersfeest in Oberwarmensteinach.
Vervolgens de tocht naar het zuiden van Bayern, naar Mittenwald, vlakbij de grens met Oostenrijk onderaan het Karwendel gebergte. Het toerisme is meer ontwikkeld dan in het Frankenland en dus is er 's avonds sowieso al meer te doen. Ook Mittenwald heeft nog een eigen brouwerij, dus die moest natuurlijk wel op de foto. Voor de rest is het centrum van Mittenwald erg fotogeniek. Vanuit Mittenwald kon je gemakkelijk met de trein naar Innsbruck. Helaas zat het weer op die dag erg tegen en hebben we ook daar grotendeels in het café gezeten.... Maar het Goldenes Dach en de Maria-Theresien-Straße hebben we toch nog even bekeken.

En daarna weer naar "mijn" Reit im Winkl. Dit keer geen uitstapjes want er was een Schützenfest van drie dagen in het dorp en dus genoeg te beleven. Klaarblijkelijk is er nu een Festsaal, maar toen stond er nog een feeststent aan de Tiroler Straße. En de traditionele zaken kwamen daarbij ook ruimschoots aan bod, zoals een echte wedstrijd Schuhplatteln.
Daarna naar de laatste standplaats: Forchheim, want daar was het Annafest "auf den Kellern". Traditioneel werd het bier 's zomers opgeslagen in een soort holtes in de berg naast het dorp, zodat het koel bleef. Maar daardoor kwamen er ter plekke ook Biergartens en al die Biergartens bij elkaar organiseren één keer per jaar het Annafest (eigenlijk dus ongeveer hetzelfde als de Bergkirchweih in Erlangen, die nog groter is). Veel vrolijke mensen, muziek en kermis, dus daar konden we ons wel een aantal dagen vermaken. Bijzonder detail is dathet bier aldaar nog steeds in stenen kruiken wordt geschonken. Na een aantal dagen was het mooi geweest en ging de tocht weer naar Hengelo.