Image
Als je al een tijdje op deze aardbol bent, heb je al het nodige beleefd en gezien. En het moois wil je af en toe ook graag laten zien. Een goede aanleiding om een persoonlijke website te maken.
In 1968 ben ik geboren in Lichtenvoorde. Mijn moeders oudersnest was ook daar en de familie van mijn vader kwam uit Winterswijk, dus het was logisch dat mijn geboortehuis in de Achterhoek stond. Hier kreeg ik ook nog een zusje. Het Lichtenvoorde zoals ik het ken heb ik elders op mijn website beschreven.
In 1976 vond mijn vader een baan in Twente en in Hengelo werden huizen op een prachtige locatie in de Woolderes gebouwd. Dus in februari van dat jaar verhuisden we daar naartoe en als 8-jarig jongetje kwam ik op de Woolderschool. Twee jaar later kreeg ik nog een zusje en was ons gezin compleet.
In 1980 werd het tijd voor de middelbare school en mijn ouders kozen voor de Bataafse Kamp. Later vond ik dat een steeds betere keuze, want de school lag mooi bij de binnenstad. Ik fietste elke dag er naartoe in de tijd dat al het verkeer ook nog door de binnenstad van Hengelo denderde.
Puberale verschijnselen en het ontdekken van het uitgaansleven van Hengelo zorgden ervoor dat ik pas in 1987 naar de Universiteit Twente ging studeren. Chemische Technologie moest het worden.
De jaren erop was het een combinatie van studeren en werken bij het schoonmaakbedrijf. Daar was ik al begonnen toen ik nog op het Vwo zat en uiteindelijk heb ik dat 11 jaar gedaan. Ik denk dat ik meer dan 90% van de tijd daarvan heb gewerkt op het stadhuis van Hengelo. Dat werd ook echt mijn gebouw, heb er alle hoeken van gezien.
Tijdens mijn studie ontdekte ik dat onderwijs mij leuker leek dan het researchwerk en ik wilde in 1993 graag aan de lerarenopleiding op de U.T. beginnen.....
Het ministerie van Defensie vond echter dat ik eerst mijn dienstplicht moest vervullen en dat gebeurde in Havelte. Aan het eind van die periode overviel rampspoed onze familie, mijn vader werd ernstig ziek en overleed uiteindelijk. Mijn moeder, mijn 2 zussen en ik moesten alleen verder....
Na de lerarenopleiding begon mijn werkzame leven: na een kleine vervangingsbaan in Deventer kwam ik in 1996 terecht bij Het Stedelijk Lyceum, eerst kort op Zuid en daarna op het Kottenpark.
Aldaar maakte collega Ton Jansen mij nieuwsgierig naar de wereld en samen met hem maakte ik in 2002 mijn eerste grote reis, naar Mexico en Guatemala. Ik had de smaak van het reizen te pakken en op deze website kun je zien waar ik zoals ben geweest en wat ik heb gezien.
Vanaf 2006 kwam mijn partner Mary-Ann in mijn leven en sindsdien maak ik de meeste reizen met haar. Zij was mijn grote steun en toeverlaat in een aantal lastige periodes. In 2007 waren mijn heupen dermate versleten dat ze vervangen moesten worden. Ik koos voor de kliniek van Dr. de Smet in Gent, want hij maakte gebruik van de BHR-methode. Ik ben daar nog steeds heel tevreden mee.
Nog lastiger werd het in 2015 toen bij mij bloedarmoede werd vastgesteld en bij de volgende diagnose darmkanker. En wel op twee plaatsen. Uiteindelijk werden het 3 operaties en is mijn leven voor altijd veranderd, hoewel het veel slechter had kunnen aflopen. Elders op deze website vind je meer info over deze ingrepen.
Deze lastige periode was echter ook de aanleiding voor een nieuw hoogtepunt. In een weekendje Haarlem in januari 2016 vroeg Mary-Ann mij ten huwelijk en op 19 mei 2017 was het zover. Groots hebben we dit gevierd in Hotel 't Lansink en de Twentsche Bierbrouwerij, die toen nog in het Hazemeijergebouw zat.
Image
Ook de 50 jaar hebben we inmiddels gepasseerd en ondertussen hebben we vele mooie plekjes in Nederland, Europa en de wereld bezocht. Een vast plekje heeft daarin nog steeds het jaarlijkse bezoek aan de kerstmarkt in Duitsland. Daar doen we mijn moeder nog steeds een groot plezier mee. Onderstaande foto maakten we in Lübeck in 2019.
Image
Het vele reizen heeft me ook gevormd. Altijd verdiep ik me ter plekke in de geschiedenis en cultuur van het gebied waar we zijn. Dat heeft me vooral veel begrip voor anderen opgeleverd en ik ben er (naar mijn mening) een beter en completer mens van geworden. Wie me bv. op Twitter volgt zal merken dat ik altijd een positie tegen onderdrukking, uitbuiting en uitsluiting zal innemen. Plekken als Auschwitz en Tuol Sleng hebben een onuitwisbare indruk bij me achtergelaten en grote armoede kan ik ook nog steeds heel slecht verdragen....
Maar het kan ook eenvoudiger: door je ietsje te verdiepen in de geschiedenis van een stad of gebied, snap je gewoon beter waar je eigenlijk naar kijkt. En hoe meer je rondkomt, hoe meer je snapt van deze ingewikkelde puzzel die wereld heet.
Ik hoop dat ik met deze website in elk geval mensen kan motiveren om ook eens een stukje van de wereld te bekijken en net iets anders te kijken dan alleen als toerist of recreant. Veel plezier bij het 'doorbladeren' van mijn site!

Marc Stronks