Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

KA_dolc01 KA_dolc01a

 

Als je vanuit de Ban richting Kaptol gaat moet je eerst voorbij de Dolac, de grote markt. Er is een groot overdekt gedeelte met de meer bederfelijke waar, en een onoverdekt gedeelte met vooral fruit en groente. de markt is dagelijks en bijzonder gezellig. Grappig dat elke marktkraam dezelfde kleur parasol heeft.

 

KA_dolc02 KA_dolc03

 

KA_kap00

De grote kathedraal stond helaas voor een deel in de steigers. Ze is na de aardbeving van 1880 stevig veranderd, en inmiddels zijn er vele bouwstijlen te herkennen. Grappig genoeg verschillen beide torens 1 meter. Om de kerk vroeger tegen de Turken te beschermen staat er een soort burcht omheen.

 

Kaptol is het echte religieuze centrum van de stad. Een aantal kloosters en gebouwen van het bisdom omgeven de kerk. Het trekt blijkbaar veel toeristen uit eigen land. 

 

KA_kap02

 

KA_kap01 KA_kap03

 

 

Middelpunt van Kaptol is de prachtig vergulde Mariazuil. We waren hier al eens op de eerste dag, maar toen waren we maar heel kort hier. Kaptol uitgebreid bekijken hebben we op de laatste dag gedaan. Vanaf dit plein hebben we een bus genomen naar de begraafplaats.

 

KA_kap04

KA_kap05

 

KA_mid01 KA_mid02

 

De Mirogoj begraafplaats is erg imponerend vanwege de enorme arkadengang aan de straatkant. Tegenover de ingang was een gebouw dat als aula moet dienen. Duidelijk is dat in vroeger jaren er een duidelijke plaats voor de Joodse gemeenschap was ingebouwd. Ook aan de graven is dat te zien.

 

KA_mid03

KA_mid04

 

KA_mid05

De graven in de arkadengang zijn echte familiegraven, waar soms nog actueel mensen worden bijgezet. Andere zijn al langere tijd niet bijgehouden. Achter de grote koepel van de ingang ligt een zeer grote grafzerk van Franjo Tudjman, de feitelijke stichter van de huidige Kroatische republiek.

 

KA_mid06

 

KA_mid08 KA_mid07

 

Vanaf de begraafplaats zijn we wandelend terug gegaan. Eenmaal terug in Kaptol kun je vanuit de Opatovinastraat door de vestingsmuur naar de iets lager gelegen Tkalčićeva straat. Dit straatje zit boordevol horecaterrassen en is uitermate geschikt om even uit te rusten met een koel biertje na de wandeling

 

KA_opa2

KA_opa01

 

KA_tkal01 KA_tkal02