Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

GG_lot01

Vanuit de Ilica kun je met de tandradbaan, die erg leek op de Funiculares die ik eerder zag in Valparaíso in Chili. Je komt dan uit in Gornji Grad (Oberstadt), samen met Kaptol het oudste deel van Zagreb. Bovenaan de Lotrščak-toren (die ik twee dagen later nog zou beklimmen) en de St. Katharinakerk.

 

GG_kat01

 

GG_kat02 GG_mar01

 

GG_mar02

In dit deel van de stad zijn de straatnamen in Kroatisch en in het Duits. Even doorlopen leidt naar de Markov Trg met de gelijknamige kerk met het bijzondere dak. Aan hetzelfde plein het Parlements-gebouw en daarom hier ook veel VIP's en pers. Het einde van Gornji Grad is de Popov Toranje, een vestingstoren.

 

GG_ili01

 

GG_ili02

 

Bij de toren een mooi terras en een fraai uitzicht op Kaptol. Twee dagen later wederom naar Gornji Grad en nu de toren op. Vandaar een fraai uitzicht op dit deel van de stad en de achterliggende bergen. De zon liet zich later meer zien. Ook bezochten we het museum voor naïeve kunst, maar dat was erg klein...

 

GG_lot02

 

GG_lot03 GG_stros01

 

Mary Ann gaf de voorkeur aan een uitzicht op de begane grond. Dat lukt uitstekend vanaf de Strossmayer Promenade. Blijkbaar een plaats waar ook veel verliefde stelletjes in Zagreb naar toe gaan. Dus moesten we natuurlijk ook even samen op de foto.

 

Vanaf hier een fraai uitzicht op de kathedraal en de St. Mariakerk. Ook hier weer een kunstwerk van een bekende Kroatische schrijver.

 

GG_stros02

GG_stros03a

 

Afgezien van de drukte rondom het Parlementsgebouw is Gornji Grad erg rustig. Het levert vele fotogenieke hoekjes op. Aan de Opatička ulica staan een paar mooie paleizen. Op de grens met kaptol staat een grote stenen toren, waar je onder door moet. Hier wordt het katholieke karakter van Kroatië wel heel duidelijk, onderin de toren is een veelbezochte mariakapel, waar op elk moment van de dag veelvuldig gebeden wordt.

 

 

GG_opa01 GG_turm01