Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

DG_park01

 

Het prachtige Palace Hotel lag dichtbij het station en de tram stopt er zelfs voor de deur, dus gemakkelijk bereikbaar. Vanuit het hotel is het ook maar een klein eindje naar het centrale plein.

 

Het hotel ligt aan een prachtig park dat als een soort hoefijzer is gelegen in Donji Grad, vroeger ook wel Unterstadt genoemd (Zagreb behoorde tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk). Aan de rand van het park zie je de meest schitterende gevels.

DG_park01a

 

DG_park03

Vanuit het hotel richting de binnenstad kom je door het park Zrinjevac, het drukstbezochte deel van het hoefijzer. Mooie bomen, romantische bankjes, hier is het druk en rustig tegelijk.

Her en der in het hoefijzer bevinden zich monumentale gebouwen, zoals het Archeologische Museum (onder rechts)

 

DG_park02

 

Vanuit Zrinjevac loop je snel naar het Trg bana Josipa Jelačića, kortweg Ban genoemd. De Ban is het centrale plein en kloppende hart van de stad. Josipa Jelačića was een Kroatische onderkoning in de Habsburgmonarchie en wordt gezien als een soort landsvader. Hij is als standbeeld gezeten op het paard altijd aanwezig.

 

Aan het plein ook het Gradska Kavana, het chique koffiehuis, waar het eten bijzonder goed was, evenals het uitzicht over het plein.

 

DG_ban02

DG_ban02a

 

DG_ppp02 DG_ppp02a

 

Het Petar Preradovic plein is knus en gezellig, vol met terassen. De kerk is servisch-orthodox. Verder een overdekte galerij met een prachtig achthoekig glazen Jugendstildak (Oktagon)

 

DG_ppp01

DG_ppp03a

 

De volgende dag hebben we vanuit het hotel het hoefijzer in de andere richting gelopen. Achtereenvolgens de Strossmayerov Trg en de Tomislavov Trg. Deze laatste grenst aan het stationsplein. Deze parkachtige structuur is van te voren blijkbaar goed doordacht.

 


DG_park04

DG_park06

 

DG_park05a

Op het plein voor het station staat onder andere een groot standbeeld van Tomislav, de eerste koning van Kroatië. In de communistische tijd stond er een grote rode ster op deze sokkel. Nationale symbolen worden door de Kroaten echter zeer gekoesterd.

 

Naast het station het prachtige Hotel Esplanade, dat in 1925 gebouwd is voor de reizigers van de Oriënt Express van Parijs naar Istanbul.

 

 

DG_park05

 

DG_park07 DG_park08

 

Verderop in het hoefijzer een prachtige Botanische tuin en het schitterende gebouw van het Kroatische Staatsarchief. Vooral de uilen op de hoekpunten van het gebouw zijn mooi. Ook rondom dit gebouw weer veel groen.

 

DG_park09 DG_Park10

 

DG_park11

 

De tweede dag begon enigszins bewolkt, maar dat trok snel op. Over het algemeen was het weer uitstekend (hoewel de vooruitzichten op internet veel minder voorspelden).

 

Steeds temperaturen rond 18-21°C en dus bijzonder aangenaam. In de zomer moet het in deze stad echt warm kunnen worden, vandaar dat veel Kroaten hun heil in de zomer aan de kust zoeken.

 

DG_park10a

 

DG_park11a

Het laatste stuk van het hoefijzer is eveneens indrukwekkend. Eerst het etnografisch museum, en als laatste het Kroatisch Nationale Theater. Het is een neo-barok gebouw in de typische Weense stijl, maar imposant om te zien.

 

Tegenover het theater staat de Universiteit waar vele studenten in een uit liepen. Daaromheen enkele beelden van de Kroatische kunstenaar Ivan Meštrović.

 

DG_park12

 

DG_park12a

In de Masaryk straat staat een fraai Jugendstil-huis, het Kallina huis. De Ilica (onder) is de winkelstraat van Zagreb. Ook gaat hier de tandradbaan naar Gornji Grad.

 

DG_ilica01

 

 

Vanuit de Ban oostwaarts is er wat minder bezienswaardig, maar het grote postkantoor is bijzonder. Overigens is dit deel van de stad wel het zakelijke centrum van de stad. Het oude beursgebouw is nu van de nationale bank. Ook andere banken zijn ruimschoots vertegenwoordigd. Behalve de Kroatische banken, vooral Duitse en Italiaanse.

 

DG_post01

DG_post02

 

DG_vlas01 DG_vlas02

 

Eén van de oudste straatjes in Donji Grad is de Vlaška Ulica aan de voet van Kaptol. Hier bestaat nog de oude oorspronkelijke bebouwing. Zoals wel vaker in Zagreb is enig onderhoud dringend noodzakelijk. Wel weer (zoals ook op veel plaatsen) een standbeeld van een bekende Kroaat (in dit geval een schrijver).

 

DG_vlas02a DG_vlas02b

 

DG_vlas03

De foto's vanaf het postkantoor zijn gemaakt op de laatste dag in Zagreb. Het was reeds eind van de middag en dus geeft de zon een speciaal effect aan de foto's. De wandeling eindigde weer op de Trg Strossmayerova, alwaar de laatste foto hieronder genomen is. Op het eten van die avond na zat het uitstapje naar Zagreb erop.

 

DG_park13