Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

In Lichtenvoorde ben ik geboren en heb ik gewoond tot februari 1976. Toen had Lichtenvoorde ongeveer 9000 inwoners, nu ongeveer 13000. Er is flink uitgebreid en er is veel veranderd. Nu ik er zo'n 40 jaar weg ben, kan ik stellen dat de binding gering is geworden. Toch is het leuk om een beeld te geven van het Lichtenvoorde zoals ik het zelf beleefd heb, dus ongeveer rond 1970-1975. Er zijn ongetwijfeld veel meer beelden, maar het gaat om wat in mijn persoonlijke herinnering is. De kaart is van begin jaren '70, toen de wijk 't Veld (waar ik woonde, rechtsonder) was volgebouwd en gestart werd met het bouwen op het Hooiland (midden boven).

 

 
 
Hierboven zie je Lichtenvoorde in 1925, een klein dorp met links de katholieke en rechts de hervormde kerk en daar ergens tussenin de markt. De fabriek onderin is de schoenfabriek van Sterenborg aan de Nieuwe Maat. Een eind verder naar beneden kwam eind jaren '60 de wijk 't Veld, waar ik geboren ben.
 
 
 
 
Hieronder een meer recente foto van Lichtenvoorde. Onderin zie je de fabriek van Hulshof-Herwalt en iets daarboven de Hamalandhal. Van daaruit naar links kom je bij mijn oude huis. Met name aan de bovenkant van de foto is de laatste 40 jaar enorm bijgebouwd.
 
 
 
 
Een foto die niet binnen het bovenstaande kaartje valt, maar wel leuk is om te laten zien: het zwembad waar ik mijn zwemlessen kreeg in het buurtschap Barlo, tussen Lichtenvoorde en Aalten. Het complex Groot-Deunk was eigenlijk een soort recreatieproject voor o.a. gehandicapten. Het ging blijkbaar vrij snel failliet. Toen de Bhagwan het wilde kopen stond het kort daarop in brand. Later is er nog een AZC in gevestigd en in 2012 is dit gesloten en is het terrein opgeruimd.